Współczesny świat jest otwarty na wymianę informacji oraz produktów, które niegdyś były charakterystyczne tylko dla określonego regionu. Dotyczy to także rośliny, jaką jest kudzu, znanej również pod polską nazwą opornik łatkowaty. To gatunek rodzimy dla Azji oraz Oceanii. Korzeń wykorzystywany był przez szczególnie w Chinach i Japonii, jako źródło skrobi roślinnej.
Obecnie na rynku można znaleźć suplementy z opornika w różnej postaci. Jedną z nich jest skrobia kudzu root white.
Wykorzystanie skrobi kudzu
Korzeń opornika i wykonywany z niego proszek może znaleźć różne zastosowania w kuchni. Jak każda skrobia roślinna, także ta kudzu root white, ma właściwości zagęszczające. Można dodawać ją np. do zup i sosów, aby uzyskać skondensowaną konsystencję.
Neutralny smak skrobi roślinnej kudzu root white sprawia, że można ją wykorzystywać nie tylko jako zagęstnik potraw wytrawnych, ale także jako bazę do deserów. Z jej użyciem można przygotować kisiele, budynie czy puddingi, a także łagodny kleik.
Skrobia roślinna kudzu root white przypomina wykorzystywaną w polskiej kuchni mąkę ziemniaczaną. Dzięki temu z jej użyciem można uzyskać cienką i chrupiącą panierkę, np. kotletów lub filetów z ryby.
Suplement ma działanie łagodzące na przewód pokarmowy co można wykorzystać w problemach z jelitami. Dodatkowym atutem jest to, że Kudzu root white jest bezglutenowe i według badań naukowych pomocne przy alergiach. Skrobię mogą spożywać nawet małe dzieci. Suplement jest dostępny zarówno w kapsułkach jak i w proszku, co więcej, skrobia Kudzu to bardzo prozdrowotny zamiennik dla mąki ziemniaczanej czy pszennej.
Jak przygotować kudzu?
Skrobia roślinna może być przyjmowana w różny sposób. Wykorzystując zmielony korzeń opornika, można uzyskać gęsty budyń lub sos. Należy jednak pamiętać o zachowaniu właściwych proporcji. Przedstawiają się one następująco:
- do sosów i zup: łyżeczka lub dwie opornika na niewielką ilość wody (kilka łyżek); rozmieszana mieszanka ze skrobi roślinnej następnie dodawana jest do potrawy podczas jej gotowania,
- do deserów takich jak budyń: od dwóch do czterech łyżek na szklankę wody.
Jak stosować kudzu?
Każdy suplement diety powinien być przyjmowany w zaleconej porcji. Dotyczy to także skrobi roślinnej kudzu root white, której nie można stosować jako substytutu zróżnicowanej diety. Przed rozpoczęciem suplementacji powinno się zaciągnąć porady lekarza, w celu konsultacji, czy nie ma przeciwwskazań do przyjmowania produktu, a także uzyskania informacji na temat możliwych działań niepożądanych.