KORZEŃ
KUDZU - NOWE MOŻLIWOŚCI FARMAKOTERAPII CHOROBY ALKOHOLOWEJ. Prof.
dr hab. med. Jan Niedworok Kudzu - Pueraria lobata Wild, roślina należąca do rzędu strąkowców
rosnąca w Azji, głównie Chinach, a także w podzwrotnikowych i zwrotnikowych
regionach Ameryki. Jej rozprzestrzenienie na niektórych terenach jest
znaczne, np. w Georgii roślina tworzy "zielone
dywany", pokrywające drzewa i krzewy. Jako roślina pnąca osiąga nawet 12
metrową wysokość. Rośnie w cieniu drzew, wzdłuż
ulic, oplatając uliczne latarnie oraz słupy linii elektrycznych. W dobrych
warunkach klimatycznych i glebowych szybkość dziennego przyrostu tej rośliny
jest znaczny i może sięgać nawet Już od wielu wieków strąki i korzenie kudzu były stosowane w chińskim lecznictwie pod nazwą ge-gen. Stosowano je w terapii migreny, niewydolności naczyń wieńcowych, nadciśnieniu tętniczym, alergii, biegunkach i w leczeniu choroby alkoholowej. Dopiero jednak od kilku lat poddano wyciągi z owoców i korzenia kudzu dokładnym badaniom w wielu ośrodkach badawczych, przy czym w korzeniu stwierdzono obecność znacznych ilości izoflawonów, tj. średnio od 1,77 do 12% suchej masy, w tym daidziny, daidzeiny, daidzeino-4,7 diglikozydy, puerarino-7- ksylosydy i 4,6-0-diacytylopueraryny i inne związki (8). Suchy wyciąg etanolowy korzenia kudzu podany doustnie szybko się wchłania i gromadzi się w osoczu, wątrobie, śledzionie a głównie w nerkach, najmniej stwierdzono w centralnym układzie nerwowym. Wydalany jest głównie w postaci siarczanów oraz glukoronianów z moczem oraz w żółci przez przewód pokarmowy( 16,17 ). DZIAŁANIE FARMAKOLOGICZNE W badaniach doświadczalnych stwierdzono istotne działanie na układ sercowo naczyniowy, wyrażający się między innymi: rozszerzeniem naczyń wieńcowych, zmniejszeniem zapotrzebowania na tlen przez mięsień sercowy (poprzez ekonomizację pracy serca), zmniejszenie rozległości obszaru martwicy serca w doświadczalnie wywołanym zawale serca, poprzez poprawienie metabolizmu w obszarze dotkniętym zawałem. Ponadto stwierdzono obniżenie ciśnienia krwi tętniczej, obniżenie stężenia katecholamin w krwi krążącej oraz zmniejszenie reaktywności naczyń krwionośnych. Suchy wyciąg etanolowy z korzenia kudzu ma także właściwości beta adrenolityków, w małych dawkach ma hamować adrenergiczne receptory beta-1, w dużych ma znosić efekt działania izoproterenolu na adrenergiczne receptory beta-2. Zaobserwowano także silnie hamujący wpływ na agregację płytek krwi szczurzych wywołanych ADP oraz kolagenem, co może potęgować korzystny wpływ wyciągu z korzenia na przebieg niewydolności naczyń wieńcowych i zawału serca ( 3, 4, 11, 12, 14). Niektóre z izoflawonów zawartych w korzeniu kudzu mają wywierać działanie cytotoksyczne i indukować procesy apoptozy w niektórych nieprawidłowych komórkach (9). Stwierdzono także działanie anty mutagenne suchego etanolowego wyciągu korzenia kudzu przy użyciu testu Amesa (12). Ponadto obserwowano w badaniach in vitro hamujący wpływ wyciągu z kwiatów i korzenia kudzu na hodowlę Helicobacter pylori (1). W obserwacjach klinicznych wyciąg z korzenia kudzu znosi lub zmniejsza intensywność bólów głowy, w tym również bólów migrenowych, co ma być uwarunkowane ułatwieniem przepływu krwi związku ze zmniejszeniem oporów naczyniowych. Na stosunkowo dużej grupie osób obserwowano istotne wyrównanie do normy ciśnienia tętniczego krwi po kilkutygodniowym zażywaniu suchego etanolowego wyciągu z korzenia kudzu. Stwierdzono także istotne zmniejszenie się częstości i intensywności napadów bólowych w przebiegu choroby wieńcowej (11, 12). Zalecano także stosowanie wyciągu z korzenia kudzu do łagodzenia dokuczliwych objawów menopauzalnych, postmenopauzalnych i andropauzalnych, w tym poprawę samopoczucia, nastroju, hamowania szybkiego rozwoju osteoporozy, także posterydowej (2)(18). Od wieków zwracano także uwagę na działanie antabusopodobne korzenia a szczególnie jego wyciągu. Składniki bowiem wyciągu korzenia kudzu hamują i modyfikują działanie dehydrogenazy alkoholowej, hamując rozkład alkoholu do aldehydu octowego i powstania kwasu octowego. Jednocześnie stwierdzono, że izoflawony korzenia kudzu podnoszą stężenie serotoniny i dopaminy w centralnym układzie nerwowym, co ma skutkować stopniowym zmniejszaniem "konieczności" spożywania alkoholu pod każdą postacią. Prawdopodobnie proces zmniejszania potrzeb spożywania pewnej ilości alkoholu codziennie, zależny jest od ciężkości uzależnienia. Mechanizm tego procesu jest bardzo złożony i być może polega nie tylko na hamowaniu powstania aldehydu octowego i z tego powodu zmniejszonego tworzenia się z aminami biogennymi kompleksowego związku - salsolinolu, (związku z grupy z grupy tetrahydrochinolinowej), pobudzającego receptory opioidowe. Pobudzenie to leży być może u podstaw każdego uzależnienia, co tworzy ogniwo łączące mechanizmy działania opiatów i alkoholu etylowego w procesie uzależnienia. Korzystne działanie suchego wyciągu etanolowego z korzenia kudzu, polega być może nie tylko na łagodnym zmniejszaniu powstawania aldehydu octowego, ale także uciążliwych objawów antabusopodobnych, jak zaczerwienienie twarzy, nudności, wymiotów, bólów głowy, jak i na zmniejszeniu lęku, objawów abstynencyjnych jak zwiększona potliwość, lęk, drżenie mięśni, wymioty, silne poty, częstoskurcz itp. Obecnie doniesienia prasowe oraz badania naukowe w wielu ośrodkach akademickich udowadniają korzystne działania substancji zawartych w wyciągach z kłącza kudzu w chorobie alkoholowej i w innych uzależnieniach co może stanowić nadzieję dla ludzi uzależnionych nie tylko od alkoholu. Piśmiennictwo. 1. 1.Bae E.A., Han M.J., Kim DH; In
vitro anti Helicobacter pylori activity of irisolidone
isolated from the flower and rhizoma Pueraria thunbergiana. Planta Med.,
2001, 67: 161. 2. 2.Chansakaow S., Ishikawa T., Sekine K., Okada M., Higuchi Y., Kudo
M., Chaichantipyuth C., Isoflavonoids
from Pueraria mirifica
and their estrogenic activity. Planta Med., 2000,
66: 572-5. 3. 3.Choo M.K., Park E.K., Yoon
H.K., Kim D.H.; Antitrombotic and antiallergic activities of daidzein,
a metabolite of puerarin and daidzin
produced by human intestinal microflora.
Biol. Pharmaceut. Biul., 2002, 25:
1328-1332. 4. 4.Hsu H.H.,
Chang C.K., Su H.C., Liu I.M., Cheng J.T.: Stimulatory effect of
puerarin on a1 adrenoreceptor
to increasease glucose uptake into cultured C-2C-12
cells of mice. Planta Med., 2002, 68: 999-1003. 5. 5.Kafman P.B., Duke J.A., Brielmann H.K., Bolk J., Hoyt
J.E., A comparative survey of leguminous plants as sources of the isoflavones and daidzein:
implications for human nutrition and health. J. Altern.
Complement Med., 1997, 3: 7-12. 6. 6.Keung W.M., Lazo
O., Kunze L., Vallee
B.L.; Potentiation of the availability of daidzin by an extract of radix puararin.
Proc. Natl. Acad. Sci., 1996, 93: 4284-4288. 7. 7.Keung W.M., Vallee
B.L., Kudzu root: an ancient Chinese source of modern antidipsotropic
agents. Phytochem., 1998, 47: 499-506. 8. 8.Lee K.T., Sohn
I.C., Kim Y.K., Choi J.W., Park H.J., Itoh Y., Mlyamoto K., Tectorigenin, an isoflavonnne
of pueraria thunbergiana Benth; induced differentiation and apoptosis in human promyelocytic leukemia HL- 60 cells. Biol. Pharm.
Bull., 2001 24: 1117-21. 9. 9.Lin
R.C., Guthrine S., Xie
C.Y., 10. 10.Lin R.C., Li T.K.; Effects of isoflavones
on alcohol pharmacokinetics and alcohol-drinking in rats. Am. J. Clin. Nutr., 1998, 68: 1512S 1515S. 11. 11.Liu Q., Wang L., Lu Z., Li S., Xiong
Y.; Effect of puerarin on coronary collateral circulatiun in dogs with experimental acute myocardial
infarction . Zhonggne Zhong
12. 12.Mlyazawa M., Sakano K.,
Nakamura S., Kosaka H., Antimutagenic
activity of isoflavone from Pueraria
Lobata. J. Agric. Food Chem., 2001, 49 : 336-41. 13. 13.Overstreet D.H., Lee Y.W., Rezvani
A.H., Pei Y.H., Criawall H.E., Jankowsky D.S.; Alcoholism: Clinical Experm.
Res., 1996, 20: 221-227. 14. 14.Wang L.Y., Zhao A.P., Chai
X.S., Effects of puerarin on cat vascular smooth
muscle in vitro. Zhongguo Yao Li Xue Bao, 1994, 15: 180-2. 15. 15.Yamazaki T., Hosono T., Matsushito Y., Kawashima K., Somega
M., Nakajima Y., Narui K, Hibi
Y., Ishizaki M., Kinjo J., Nohara
T., Pharmacological studies on puerariae flos. IV Effects of Pueraria thomsoni dried flower extract on blood ethanol and
acetaldehyde levels in human. Int. J. Clin. Pharmacol Res., 2002, 22: 23-8. 16. 16.Yosuda T., Kano Y., Saito K., Ohsawa
K., Urinary and biliari metabolites of daidzin and daidzein in rats.
Biol. Pharm, Bull., 1994, 17: 1367-74. 17. 17.Yosuda T., Kano Y., Saito K., Ohsawa
K.; Urinary and biliari metabolites of puerarin in rats. Biol. Pharm. Bull., 1995, 18: 300-3. 18. 18.Zheng G., Zhang X., Meng Q.,
Gong W., Wen X., Xie H.,
Protective effect of total isoflavones from Pueraria lobata on secondary
osteoporosis induced by dexamethasone in rats. Zhong Yao. |
Strona internetowa jest
własnością firmy Biopol. |